JEJARI LENTIK MENARI
Selamat Datang ke blog Kak ELL Follow atau Home.
TOLONG JAGA SIKAP KO DIKKKK!!!
Tuesday, 7 February 2012 0 Comment [s]

ASSALAMMUALAIKUM!!
Dah makan belum???....Kak ELL semua dah..tue yang duk ngadap lappy tue...hehehehe
Kak ELL ada crite hangit nie nak kongsi ngan korang semua...hah!! kok korang semua nak tau crita nie baru jer keluar kat paper hari nie Sinaran Harian...best giler tajuk die...gumbira Kak ELL..akhirnya masuk jugak ko kat surat khabar untuk dijadikan bahan bacaan orang ramai...kalau ko tak ambil perkara nie sebagai ikhtibar aku tak taulah ko nie jenis manusia yang macam mana...jomm kita baca sama2 jommmm.....

Hah!! dah baca dah?...kisah nie sebenarnya dah lama jugak berlaku..tapi masing masing buat kisah tak kisah jer..almaklumlah perkara kecil lah konon...tapi kalau dah selalu sangat berlaku perkara yang kecil pun boleh melarat jadi besarkan...hah! nielah die yang terjadi kat kedai nie...bukan setakat perkara technical problem tapi perkara nie dah melarat sampai ke human problem dah nie....adoiiii!!!

Kak ELL memang tak paham betullah dengan kedai nie...mula2 tue Kak ELL bangga jugaklah wahh!! ada kedai gambar orang melayulah kat Bukit Sentosa nie...baguslah kalau macam tue..niat pada mulanya yalah nak tolong kaum sebangsa kita berniaga...tolong support lah konon...ok fine..

Kak ELL pun pergilah ambil gambar berukuran passport kat kedai tue..."dik bila buley siap gambar nie...kalau esok akak nak ambil dalam pukul 10 pagi boleh tak?..sebab urgent sangat nak guna gambar tue..."....."boleh" brapa deposit nak bayar?....jawabnya dengan muka yg tak brapa nak mesra alam tue..."akak bayar RM10 hinggit dulu ya"...lepas ambil resit Kak ELL pun berlalu pergi meninggalkan premis tersebut...ok I'm done with part 1

Keesokkan harinya Kak ELL pun pergilah kekedai tue semula untuk mengambil gambar seperti yang dijanjikan...sampai jer dikedai tue Kak ELL pun bertanya.."dik gambar semalam tue dah siap?..nah nie resitnya..."....si pekerja tue pun mulalah mencari cari gambar tersebut dengan rujukan no resit yang diberikan...cari punya cari...lepas satu kotak kesatu kotak...akhirnya die kembali kecounter dan berkata..."gambar nie takdelah"....sambil menghulurkan RM10 (deposit semalam) tue semula kepada Kak ELL...dengan terpinga pinga Kak ELL pun bersuara...ok part 2 begin

"Aikkkkk!!! macammana boleh takde pulak...semalam saya siap duduk lagi depan kamera kat dalam bilik tue..nie tiba2 pulak awak kata gambar tue takde...mana perginya gambar tue...saya nak pakai nie urgent sesangat nak buat passport tau tak?"...Kak ELL mulalah naik hangin....lagaknya ambil gambar semalam macam profesional...sekali klik jer dah ok...tapi hampehhhh!!!...bukan tue jer..dah lah masa gambar tue takde bukannyer reti nak minta maaf ker apa...tup2 terus pulangkan duit deposit macam tue jer....berat sangat ker mulut tue nak minta maaf...haisshhhhh!!! sungguh tak beradap langsung sikap pekerja tue....

Macammana orang2 kita nak maju kalau macam nie...macam mana orang melayu nak tolong orang melayu berniaga kalau sikap macam nie, ...baru jadi pekerja kedai gambar belum lagi jadi kerani ker executive ke kat mana2 organisasi...adoiiiii!!! anak2 bangsa sedarlah diri sikit tak payahlah nak menyombong diri..kita hidup untuk kerja..kita kerja untuk hidup...so enjoy ur life in whatever U do...kalau rasa ada tekanan dalam kerja tue...tak suka nak hadap muka2 orang hah!! berhenti kerja cari kerja lain...kalau rasa diri tue dah cukup pandai dan mahir buat kerja...tak perlukan tunjuk ajar atau pun tak boleh terima teguran.. hah!! apa tunggu lagi buatlah perniagaan sendiri...sendiri jadi boss kan senang takde orang yang nak bagi arahan....tapi korang kena ingat jugak kalau perangai macam nie boleh ker korang handle perniagaan sendiri??? ada ker orang nak datang??...ada ke orang nak masuk??..nak beli..dan sebagainya....

So, moral of the story kat sini ialah tentang sikap...kadang2 sikap yang tidak mahu tolong menolong, tidak mahu bekerjasama, sikap yang pentingkan diri sendiri, sikap egois..sikap2 ini  semua tergolong dalam satu ikatan yang tersimpul begitu kuat dan sukar untuk dileraikan oleh orang lain melainkan diri kita sendiri..Kita tidak dapat mengubah masa lalu...Kita tidak dapat mengubah tingkah laku orang..Kita tidak dapat mengubah apa yang pasti terjadi..Satu hal yang dapat kita ubah..adalah satu hal yang dapat kita kontrol,...dan itu adalah sikap kita.


"Place your selfishness at the right place, don't ever place your selfishness everywhere you be. Show your empathy and try to welcome people, they will be your weapon to make your life better, not yourself and not your selfishness. This life will be more beautiful when we through it together"

Hope U Ollzzz Enjoy Reading.




Older Post | Newer Post
ELL's Profile

JEJARI LENTIK MENARI..MENCORETKAN CEBISAN HATI YANG SUCI MURNI..UNTUK TATAPAN SEMUA YANG ADA DISINI


Kalau korang sume nak tau nielah die kak ELL...CUN KAN! Haha! Jangan lah segan segan nak berbual ke..nak komen ke..nak jerit ke dgn kak ELL kay..kak ELL orait jer. Oppssss!!! lupa lak Kak ELL ada macam macam crite nak story nie...kalau nak tau..rajin rajinlah dtg melawat ya....insyaallah kak ELL akan slalu update crite crite terkini k...Assalammualaikum.


ComScore



Tagboard




Feedjit