JEJARI LENTIK MENARI
Selamat Datang ke blog Kak ELL Follow atau Home.
ILMU VS BUSINESS LA PULAKK!!
Wednesday, 15 February 2012 0 Comment [s]

ASSALAMMUALAIKUM!!!
Apa khabar semua...semua sehat?..Kak ELL pun sehat gak alhamdulillah.   Apa perkongsian kita hari nie ya...jom sama2 kita terjahhhh!!!

Hari nie Kak ELL nak kongsikan cerita dengan korang semua...Suatu hari di kelas masak memasak...adalah sorang Temah nie (bukan nama sebenar) datang wahh!!! bergaya sungguh lagaknyer...pakai jaket labuh sampai lutut (almaklumlah orangnyer pendek)...kahkahkah....bawak beg mengalahkan pengetua skulah....dalam hati Kak ELL pun berkata...nie mesti tokey besar nie datang belajar nak memajukan diri atau mungkin nak cari teknik baru dalam masakan...hehehhe...oklah fine...

Toleh kiri toleh kanan...tup2 si Temah kedebappp!! duk sebelah Kak ELL....Kak ELL pun apa lagi sebagai seorang yang sopan lalu menghulurkanlah tangan tuk bersalaman sambil tersenyum gitu....habis sesi perkenalan kami pun terus memberikan sepenuh perhatian pada cikgu chef yang dah berasap2 telinga kat depan tue mendengar berbagai bagai soalan yang berdentum dentam keluarnya.,..tulah cikgu chef nielah namanya kelas orang2 senior...byk soalan dari pemahaman cikgu chef oiiii!!!....kehkehkeh..


Dalam pada sibuk si cikgu chef mengajar kat depan si Temah yang duk sebelah Kak ELL nie pun mengajar sama...adoiiii!!! mana satu yang aku nak dengar nie?? banyaklah pulak crita ko Temah oiii!!..Den bayar tekau Temah oiii nak masuk kelas nie...yang ekau pulak asyik cerito tontang business kuih ko yang masyukkk time nak rayo nie apo pasal....nie yang den tak gomar nie....dalam2 tak gomar tue tapi den nampak bukan main rapat lagi telingo kau Kak ELL....hehehehhe


Nielah die kan...kalau dah orang pompuan pegi kelas...lain takde,.. kok tak crita tentang business die...die akan crita tentang anak2 die...cikgu chef ajar sampai berasap telinga kat depan tue pun Kak ELL tak berapa nak dengar sangat....adoiiii!!!!....bukan itu aje...

Satu hal lagi...Dalam beg die tue bukannyer ada buku ke apa...ada tupperware, macam2 size pulak tue....Ya rabbi, ko nie Temah ko nak pegi kelas ke ko nak pegi pekenic (berkelah)?....Kak ELL pun buat2 bertanya....
"Ko bawak apa tue Temah..warna warni aku tengok dlm beg ko tue"?......"Hah!! aku bawak tupperwarelah...manalah tau kang lepas masak2 ada pulak sesi tapau"...."la yer ke?...eh eh bukan ker bendanya sikit jer...cikgu tunjuk & ajar buat kek tuk 1 adunan jer kan...nanti bila dah bagi2 pun dapatlah sorang sepotong...yang ko pegi bawak tupperware macam2 size nie nak wat ape"?...."Saje jer aku bawak macam2 size...buley ler aku tunjuk kat korang semua contoh2 tupperware yang aku jual...aku jual tupperware jugak ELL"....."Aduhhhh!! ko nie Temah"....


Tapi apa apa pun Kak ELL puji sikap Temah nie...jarang kita jumpa orang yang macam nie...pegi sana sini mesti nak promote apa yang die buat, nak cari duit lebihlah katakan...cuma kadang2 tue cara die promote tue tak kena tempat...tempat yang kita bayar untuk belajar...tapi ko nie Temah macam nak ambil kesempatan pulak...almaklumlah nak jumpa orang pompuan yang selonggok duduk sama2 macam nie bukannyer senang melainkan kalau ada kenduri kendara ke betul tak??...tue yang ko nak tumpang semangkuk promosi barang2 ko tue......kali nie takpa dimaafkan...but next time ko jangan buat lagi K...tulah dia...kisah kawan Kak ELL masa kat kelas.....nak tunggu jugak nie apa lah barang seterusnya yang akan dia bawak nanti di kelas yang akan datang....itupun kalau die datanglah....walaupun sikap si Temah  macam tue tapi Kak ELL tak pernah berniat langsung untuk tidak memperdulikannya....Kak ELL layan jerrrr.....susah ooo nak dapat kawan...tapi kadang2 tue bila orang dah dapat kawan die tak tau pulak macam mana nak sesuaikan diri....dapat kawan lepas tue promote barang...kawan tak beli..korang buang kawan tue....sian kawan......kawan nie ibarat wang...susah dicari tapi senang dibuang...Kak ELL kalau dapat kawan Kak ELL pegang...kehkehkeh

"Kalau Ilmu lak cam mana Kak ELL?"..."Begitu jugak dengan ilmu...dapat ilmu tue kita praktikkan, kongsi...bukannyer disimpan lepas tu sampai masanya terbiar begitu saja...lupa...hilang...lama2 musnah ilmu2 yang kita pelajari"....ok

Next kelas nanti Kak ELL pegi nak bawak video camlah...senang rakam jer apa yang cikgu tue ajar...nanti bila ada orang macam Temah nie lagi..taklah Kak ELL ketinggalan tips2 penting yang cikgu chef tue bagi ..barulah den buleh buat kek tue dengan aman...kehkehkeh....

"Kuat tangan kerana jari-jari, kuat orang kerana banyak kawan, ramainya kawan bererti banyak ilmu yang kita perolehi..... begitulah juga dengan Ilmu...
Semakin banyak Ilmu yang kita cari ..semakin meluaslah ilmu pengetahuan kita"


Hope U Ollzzz Happy Viewing & Enjoy Reading



Older Post | Newer Post
ELL's Profile

JEJARI LENTIK MENARI..MENCORETKAN CEBISAN HATI YANG SUCI MURNI..UNTUK TATAPAN SEMUA YANG ADA DISINI


Kalau korang sume nak tau nielah die kak ELL...CUN KAN! Haha! Jangan lah segan segan nak berbual ke..nak komen ke..nak jerit ke dgn kak ELL kay..kak ELL orait jer. Oppssss!!! lupa lak Kak ELL ada macam macam crite nak story nie...kalau nak tau..rajin rajinlah dtg melawat ya....insyaallah kak ELL akan slalu update crite crite terkini k...Assalammualaikum.


ComScore



Tagboard




Feedjit