JEJARI LENTIK MENARI
Selamat Datang ke blog Kak ELL Follow atau Home.
DUHAI ANAK HARGAILAH IBUMU
Tuesday, 7 February 2012 0 Comment [s]

ASSALAMMUALAIKUM!!!
Selamat Pagi!! Selamat bercoti pada yang masih lagi bercoti..ayuh bangun2 jangan malas2 buat keja tue...
Hari nie Kak ELL relek habis kat umah...bereskan semua kerja2 yang tertunggak...banyak gile kerja tertunggak bila kita balik dari bercoti coti sakan nie...adoiiii...ada sikit goyanglah itu kapla lutut nak kejar kesana kejar kesini...turun 3 kilo berat badan Kak ELL hari nie rasanyer...kehkehkeh...

Kak ELL ada satu cerita & gambar nak share ngan korang semua nie...kagum & salute Kak ELL pada wanita ini yang berjaya menyempurnakan tempoh kandungan untuk kelahiran kesemua sebelas orang anak2nya...SEBELAS tue....hebatkan!!!..kita baru bawak sorang dah komplain macam2 ..tapi wanita India nie..ayak kesana kemari perutnya dengan sebelas orang didalamnyer....fuhhhhhh!!!! macam manalah agaknyer ya perut die...

.
"Ooiii!! Peah Oiiii! sarat bebenor teman nengoknyer perut kome tue...mana kome nak pegi tue???...Hissshhh! kome nie Peah oiii!! sorang kat dalam pun dah susah nak berjalan, nak bangun duduk...belum lagi ada sebelas kat dlm tue......ce kome nengok wanita India kat bawah nie hah!! sebelas orang sekali harung dibawaknyer...teman dok terpikir jugak macammanalah perut dia ya"...


Ada sesetengah orang kata itu anak2 hasil dari ujian tabung uji...tue yang boleh minta berapa orang anak yang kita larat nak bawak..tapi tak kisahlah kan hasil ujian tabung uji pun baby tue tetap membesar dalam perut ibunya...ibunya tetap menjalani proses mengandung yang sama kan..kan.. yang penting anak2 tue cukup sifatnya...mesti  wanita India tue merasa banggakan...kesebelas anak2nya dalam keadaan selamat...itulah Anugerah Allah Yg Maha Esa....Harapan semoga selepas nie si Ibu janganlah pulak abaikan tanggungjawabnya sebagai ibu...keluar berita semata mata nak glamour lepas tue biarkan jer anak2 tue...didera2 anak2 tue ketika mereka sedang membesar...kebajikan anak2 tue diabaikan...menderita lah pulak kehidupan anak2 tue nanti....

Kita kalau boleh biarlah anak2 kita cukup pakai, cukup minum, cukup ilmu pengetahuan agama & akademik, pendekkata cukup segala galanya sebagai seorang muslim & muslimah, biarlah mereka nie berjaya didunia & diakhirat... tinggi sungguh harapan seorang ibu terhadap anaknya...."wahhh!!! ko Kak ELL sudah tukar kah???...sudah jadi macam itu ustajah lah pulakkk"....."Syukur Alhamdulillah"..alah, kome nie Peah sesekali nak jugak teman nie keluarkan hujah2...bab agama2 nie teman bukannya pandai sangattt...cukuplah sekadar ilmu didada jer.."

Hingga ke hari ini Kak ELL masih lagi terbayang-bayang betapa jelas tergambarnya kegembiraan hati seorang ibu tatkala anaknya dilahirkan...saat2 itulah si ibu mengeluarkan segala kudrat yang ada, .mempertarungkan nyawanya untuk melahirkan, "Ya Allah ya tuhanku ko selamatkanlah anak ku" kalimah yg tak pernah terlepas dari mulut seorang ibu....dan pabila saat terdengar jer bunyi tangisan mu wahai anak.. hati ibu akan hancur luluh dibuatnya...kesakitan dan kepayahan  yang ditanggung semasa mengandung dan melahirkanmu hilang dalam sekelip mata pabila iainya ditenggelami dengan tangisanmu itu...uweekkkkkkk...uwekkkkkkk...Amin Ya Rabbul Alamin.....

So pada kita semua yang masih bergelar anak walaupun dah berusia...hormatilah ibu2 kita ketika mereka masih lagi bernyawa..jangan kita mendurhaka kepada mereka,..kasihi mereka dengan sepenuh hati, belailah jiwa mereka, tatangilah mereka bagai minyak yang penuh sepertimana mereka lakukannya pada kita semua pada suatu ketika dulu ya...


Ketika engkau dilahirkan..Engkau menerangi alam..Kegelapan ayah dan ibu mu..Betapa murni kasihnya..Ketika kau nyenyak tidur..Menatapi wajahmu oh anak..Kenanglah ibu mu tidur tak lena..Menjaga tidur mu..Takut engkau terbangun..Menangis kehausan susu

Di belai mu dengan cermat..Penuh kasih dan sayang..Tiap detik dan setiap waktu..Kini masa terus berlalu..Di mandi dengan kasih sayang..Kau besar sudah oh anak..Ibu dan ayahnya memberi kau..Kebebasan yang engkau mahu..Di samping didikan agama..Yang sempurna untuk hari mu 


Hope U Olllzzz Enjoy Reading.


Older Post | Newer Post
ELL's Profile

JEJARI LENTIK MENARI..MENCORETKAN CEBISAN HATI YANG SUCI MURNI..UNTUK TATAPAN SEMUA YANG ADA DISINI


Kalau korang sume nak tau nielah die kak ELL...CUN KAN! Haha! Jangan lah segan segan nak berbual ke..nak komen ke..nak jerit ke dgn kak ELL kay..kak ELL orait jer. Oppssss!!! lupa lak Kak ELL ada macam macam crite nak story nie...kalau nak tau..rajin rajinlah dtg melawat ya....insyaallah kak ELL akan slalu update crite crite terkini k...Assalammualaikum.


ComScore



Tagboard




Feedjit