JEJARI LENTIK MENARI
Selamat Datang ke blog Kak ELL Follow atau Home.
KENANGAN MENGUSIK JIWA
Saturday, 17 December 2011 0 Comment [s]

Adalah sedikit kisah yg kak ELL nak kongsikan tuk tatapan semua...bukannyer apa sekadar mengimbau kenangan lalu...kisah2 yg selalu menjadi mainan perasaan Si Ibu....jommmmmm...


Gembiranya Hati Si Ibu....Pernah suatu ketika dulu Si Ibu merasa bahagia melihatkan anaknya bahagia..berbual bersama..belajar bersama..berjalan bersama..bergurau senda bersama  berkongsi cerita bersama...Si Ibu berkata...."hah!! kok nak berkawan jaga diri tue elok2...jangan buat perkara yg tak baik dipandang orang & yg boleh memalukan keluarga" (masih terngiang ngiang lagi ditelinga)....Si Anak menjawab:..."baiklah bu..insyaallah kami jaga hubungan persahabatan kami ini...ibu janganlah risau"...Si Ibu hanya mampu tersenyum dan mengucapkan ALHAMDULILLAH SYUKUR.


Persahabatan si anak berjalan dengan baik sehinggalah kesatu tahap yang menyebabkan persahabatan mereka renggang...Si Anak kerap kali dilihat bersendirian...melayani lagu2 sedey...termenung sana termenung sini...Si Ibu bertanyakan pada Si Anak:  "kamu bergaduhkah...kamu tidak berkawan lagikah...kenapa si 'E' (bukan nama sebenar) tidak lagi dtg bertandang ke rumah kita???...berbagai soalan Si Ibu utarakan..(mengalahkan polis pencen lagaknyer)....tapi Si Anak tetap mendiamkan diri....diam seribu bahasa...die hanya membiarkan pertanyaan Si Ibu berlalu begitu saja...


Si Ibu menggeleng gelengkan kepala dan berkata dalam perasaan sebak didada..."Ibu bukannyer apa..Ibu terlalu sayangkan kamu berdua...Ibu dah anggap si 'E' (bukan nama sebenar) tue dah mcm sebahagian dr keluarga kita... Ibu ikuti rentak persahabatan kamu dari mula lagi...Ibu pantau...bila kamu bersedey Ibu turut bersedey...bila kamu sakit Ibu juga akan turut sakit...bila kamu bergaduh... Ibu jugalah yg akan sibuk bertanyakan apakah puncanyer, apakah jalan penyelesaiannyer...tolong jangan ketepikan Ibu.!!!.".(setitik air bening jatuh ke pipi Si Ibu) 


Perasan sayu menyelubungi Si Ibu lalu Si Ibu pun berkata...Ibu tidak pernah menghalang persahabatan kamu...dan ibu juga tidak pernah memutuskan persahabatan kamu..semua itu terjadi adalah kamu...kamu...sendiri yg menentukannyer...Bangkitlah nak...bangkit....bangkitlah dr kejatuhanmu...pulihkanlah semangatmu..ceria ceriakanlah hidupmu..peluklah Ibu..peluklah kalau itu boleh meringankan bebanan perasaanmu...Ibu akan sentiasa berada disisimu....(emosi tidak dpt dikawal lagi, kebetulan pulak radio sedang mendendangkan lagu Aisyah Syurga dibawah telapak kaki ibu...bertambah tambah kuatlah tangisan si Anak.)




Harapan Si Ibu hanyalah satu..."Pilihlah jalan hidup mu yang ko rasakan selesa wahai anak...jangan pernah sekali kali ko sesali ko ungkiti apa yg pernah ko lalui bersama suatu ketika dulu...hati & perasaan memang menjadi hak milik mutlak setiap insan yg bernama manusia...so janganlah ko persia siakannyer..warnailah die mengikut warna kesukaan kamu..coretkanlah ia mengikut kehendak jiwa kamu & lakarkanlah ia mengikut rentak tangan kamu...Ibu disini hanya mampu memberikan perhatian, sokongan dan akan sentiasa mendoakan kejayaan & kebahagian kamu..."

Moral of the story is...Sayangilah keluargamu terutama sekali Ibu kamu...kerana Ibu mempunyai segalanya...mempunyai mata memerhatikan kita..mempunyai telinga mendengar setiap keluhan kita..mempunyai hati merasai segala keperitan kita..mempunyai perasaan tuk memahami kita & mempunyai mulut utk menasihati kita...kebahagian itu akan susul dikemudian hari dengan restunya Ibu.... INSYAALLAH



Older Post | Newer Post
ELL's Profile

JEJARI LENTIK MENARI..MENCORETKAN CEBISAN HATI YANG SUCI MURNI..UNTUK TATAPAN SEMUA YANG ADA DISINI


Kalau korang sume nak tau nielah die kak ELL...CUN KAN! Haha! Jangan lah segan segan nak berbual ke..nak komen ke..nak jerit ke dgn kak ELL kay..kak ELL orait jer. Oppssss!!! lupa lak Kak ELL ada macam macam crite nak story nie...kalau nak tau..rajin rajinlah dtg melawat ya....insyaallah kak ELL akan slalu update crite crite terkini k...Assalammualaikum.


ComScore



Tagboard




Feedjit